maandag 17 maart 2025

Slimmer werken

Graphic: Pixabay
 Slimme mensen gaan op een bepaalde manier om met de uitdagingen van het leven. Daardoor onderscheiden zij zich van de mensen die zich over ieder wissewasje druk maken en daardoor tijd verliezen of deadlines missen. Bovendien heeft het gevolgen voor hun levenslust. Ze verdienen meer en hebben minder vaak een burnout.
Wat doen slimme mensen?

Als zich onvoorziene problemen voor doen accepteren zij dat, het hoort bij het leven. Kalmte kan je redden en geeft overzicht om de juiste beslissingen te nemen. Met een creatieve instelling kom je een heel eind.

Tijdgebrek is geen reden om te klagen. Doe een stap terug en kijk hoe je slimmer kunt werken: meer doen in minder tijd met minder inspanning.

Gaat er iets mis? Dan is dat een reden voor reflectie. Wat ging er fout, wat kun je doen om dat voortaan te voorkomen. Gok niet op een goede afloop, succes heb je zelf in de hand. En zeker niet anderen de schuld geven.

Klaag niet over kritiek. Kijk of er een kern van waarheid in zit en leer ervan. Met een open instelling voorkom je verharding in conflicten en kun je jezelf verbeteren. Relax!

Succes komt niet uit de lucht vallen. Vaak moet je daar hard voor werken. Aanpakken, dus. Niet lullen, maar poetsen.

Strakke deadlines? Blijf kalm en kijk hoe je het efficient kunt aanpakken. Of misschien delegeren.
En het is ook slim om het Bookboon.com leerboek "Slimmer Werken" te lezen.

zaterdag 8 maart 2025

Kunnen haver en gerst griepsterfte beteugelen?

 

foto: Pixabay
Een citaat uit een artikel over een onderzoek naar de oorzaak van sterfgevallen door virusinfecties zoals griep: "...de meeste griep-gerelateerde sterfgevallen worden dus niet direct door het virus veroorzaakt, maar door een overreactie van het immuunsysteem." Hierdoor ontstaat schade aan organen en bij griep gaat het dus om de longen. De onderzoekers ontdekten een stofje, dat de organen beter beschermt: bètaglucaan.

Bètaglucaan is een stof die voorkomt in haver, gerst en de celwanden van paddenstoelen. De onderzoekers wijzen erop dat een antivirale behandeling nog wel nodig is, maar dat de schade aan organen, door de infectie, beperkt wordt. Daarmee worden de overlevingskansen van patiënten flink verhoogd.

Bètaglucaan wordt als supplement ook al onderzocht in verband met borstkanker. Mogelijk zal op termijn blijken dat deze stof meer in zijn mars heeft en breed kan worden ingezet.