zondag 29 december 2024

Innovatie kracht van groepen

 Er gaat niets boven innovatie die vanuit de community ontstaat. Vanuit de groep, dus. En iedere organisatie bestaat uit zulke groepen terwijl al die groepen samen ook een 'community' vormen. Het ligt dan ook voor de hand om de werkvloer de ruimte en middelen te verschaffen om aan vernieuwing in producten, productie en logistiek bij te dragen. 

Innovatieve communities bestaan vaak uit professionele vernieuwers, wetenschappers en studenten op universiteiten, onderzoekers en ontwikkelaars op R&D-afdelingen. Het is hun vak om te werken aan noodzakelijke en soms onverwachte innovaties. Hier worden vaak de grootste sprongen gemaakt en levert het een stroom aan patenten op. Maar er is nog een andere 'community' waar vaak onverwachte ideeën ontstaan voor significante vernieuwingen en verbeteringen: de werkvloer.

Als organisatie is het verstandig om op twee paarden te wedden. Enerzijds de 'professionele uitvinders', anderzijds de meest betrokkenen, de mensen die dagelijks te maken hebben met wat er 'van hogerhand' bedacht en geïmplementeerd is. De toets in de praktijk levert vaak aandachtspunten voor verbetering op. Dit kan betrekking hebben op veiligheid op de werkvloer, maar ook betere producten of een betere logistiek in het productieproces of distributie. Werknemers op de werkvloer denken soms ook aan de beleving van klanten en waar hier ruimte voor verbetering is.
 
Als organisatie is het slim om ook de werkvloer de ruimte en middelen te verschaffen om zulke ideeën te uiten, zonder de angst dat de baas ermee vandoor gaat. Ere wie ere toekomt. Zo kan de invoering van een goed ideeënbussysteem een wezenlijke bijdrage leveren een de broodnodige vernieuwingen. En daar gaat dit boek over: 

https://bookboon.com/en/innovatie-en-creativiteit-in-het-bedrijf-ebook