donderdag 2 januari 2025

Steeds minder vliegende insecten

 Is het jou ook opgevallen dat er dit jaar amper nog vlinders, bijen en hommels rondvliegen? Weer zijn er soorten verdwenen of bedreigd.

Dat is best verontrustend, want veel van die insecten verrichten nuttige taken, zoals het bevruchten van gewassen. En dat is niet alleen belangrijk voor voedingsgewassen voor mensen en (boerderij)dieren, maar ook voor wilde planten. Dit laatste heeft vooral te maken met de onmisbare biodiversiteit. Verarmde biodiversiteit maakt het hele ecosysteem extra kwetsbaar, ook al gaat het om niet eetbare planten. Zelfs de achteruitgang van giftige planten is voor ons (als deel van het ecosysteem) een risico, want vaak leiden die gifstoffen tot middelen tegen ziekten of plagen.

Het ecosysteem is net een kaartenhuis. Er is weinig voor nodig om het in te laten storten. Hier boven ging het om de route van onderlinge afhankelijkheid  van insect - planten - dieren. Er zijn ook dieren die leven van insecten, zodat je in de huidige situatie ook een teruggang van vogels ziet. En ook een teruggang van dieren die weer van die vogels leven. Kortom door die rampzalige achteruitgang van de insectenwereld treedt er een verarming in de gehele lijn van ecosystemen op. 

Dit maakt de wereld een stuk saaier, en dat niet alleen, het kantelpunt waarop ook de menselijke culturen in gevaar komen, nadert snel. Mensen zijn slim en kunnen vaak technologie inzetten om gevaren af te wenden. Maar moeder natuur is sterker en als het erop aankomt zal de mens een bedreigde soort worden.
Zo gaat moeder natuur met plagen om.