donderdag 26 oktober 2023

Kangoeroe's zouden plaag zijn

 DE NOS bracht deze week een bericht uit Australië. De kangoeroe is het waarmerk van Australië en heeft een niet te onderschatte waarde als toerismetrekker. Maar daar denken boeren en jagers anders over. Het zijn er teveel.

Jagers roepen al snel dat een voor hun interessante diersoort ruimschoots aanwezig is, mogelijk zelfs een plaag (aan het worden) is. Mooi excuus voor 'wildbeheer'. terwijl die diersoort in werkelijkheid zo langzaam aan een bedreigde soort aan het worden is. Wat dat betreft zijn de Australische jagers en in hun kielzog de boeren, niet veel anders dan Europese collega's. Er worden elk jaar miljoenen kangoeroes afgeschoten en hun vlees houdt een grote industriële sector in stand. Je kunt kangoeroevlees zelfs in Nederland kopen. Walgelijk: de jacht bedreigt een iconische diersoort en hun vlees is ook nog eens 10.000 kilometer (diepgevroren) met vliegtuigen vervoert. Zo ga je niet met moeder Aarde om.
Jammer dat de politiek niet naar wetenschappers luistert, maar doorgaans wel naar lobbyisten van sectoren die baat hebben bij een NIET ecologisch beleid. Als jaren later blijkt dat dit biodiversiteit en ecologisch evenwicht schaadt is er paniek. Maar dan is het vaak voor de natuur al te laat.
Geld regeert de wereld en dat mag onderhand wel wat minder...

Dierenactivisten twijfelen aan de tellingen. Terecht, zou ik zeggen. Zo gaan boeren en jagers namelijk te werk.