zondag 28 januari 2024

Paprikapoeder, niet wat je denkt

 

Veel mensen gebruiken paprikapoeder in hun gerechten te kruiden, vaak kiest men voor de gerookte versie.
Je denkt daarmee de smaak van paprika aan het gerecht toe te voegen, of de smaak van paprika wat op te peppen. En de meeste mensen denken dat het gewoon gedroogde en gemalen paprika's zijn, zoals je die ook vers in de supermarkt koopt.

Maar dat blijkt niet te kloppen. Voor paprikapoeder wordt een variant gebruikt die enigszins lijkt op de (ook) bekende puntpaprika. Alleen voor het poeder gebruikt men een speciale chilipeper met een mindere smaak. Hiervan worden de zaadlijsten verwijderd en het vruchtvlees droogt en maalt men om de populaire specerij te verkrijgen.

Het voordeel van het toevoegen van (geroosterde) paprikapoeder heeft wel het effect dat het gerecht een meer specifiek aroma krijgt en wij stellen ons dan voor dat we paprika proeven. 
Weer zo'n staaltje suggestie tactiek waarop de voedingsindustrie en de supermarkten ons dagelijks trakteren.