woensdag 13 december 2023

Hoog aantal verkeersdoden vooral in laag ontwikkelde landen

 Verkeersdoden

Uit het rapport blijkt verder dat 28 procent van alle verkeersdoden wereldwijd zich voordoen in de regio Zuidoost-Aziƫ, gevolgd door 25 procent in de Westelijke Stille Oceaan, 19 procent in Afrika, 12 procent in Amerika, 11 procent in het oostelijke Middellandse Zeegebied en 5 procent in Europa.
Dit rapport van de WHO is duidelijk. Dagelijks vallen er wereldwijd zo'n 3200 doden in het verkeer. Dat treft vooral jongeren tussen 5 en 29 jaar.  En niet erg opvallend, het zijn hoofdzakelijk kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers die het slachtoffer worden.

Zorgelijk? Ja, natuurlijk. Maar als Nederlanders kunnen we hier weinig aan doen. Hier is het betrekkelijk veilig. Het probleem ligt bij de landen waar het volk minder gedisciplineerd en lager geletterd is. En daar moeten die landen zelf aan werken. Niet zo toevallig zijn dat ook landen waar corruptie algemeen is. Dus is geen snelle verandering van de situatie te verwachten. Ik ben bang dat meer dan 3000 verkeersdoden per dag de norm blijft.