woensdag 8 januari 2025

Is koffie goed voor je, wanneer dan?

Plaatje: Pixabay
 Ik ben een echte koffieleut. OK, ik kan best zonder koffie de dag beginnen, maar als het beschikbaar is ben ik er niet zuinig mee. Al jaren woedt er een discussie over hoe gezond de consumptie van koffie is. De voors zijn sterker van de tegens. Tot 4 koppen koffie per dag bevordert je gezondheid en verkleint de kans op vroegtijdig overlijden.

Koffie bevat honderden chemische componenten en caffeine is daarvan wel de belangrijkste. Koffie bevat ook zuren en in ongefilterde koffie zit ook een olieachtige stof, die enigszins cholesterol bevorderend is. Die olie blijft in filterpapier hangen, zodat je beter filterkoffie kunt drinken.

Nu doet een Amerikaans onderzoek nog een duit in het zakje. Maakt het wat uit op welk tijdstip je koffie drinkt? Blijkbaar wel. De aan koffie toegedichte positieve eigenschappen manifesteren zich bij consumptie in de ochtend. Van 2 tot 4 koppen verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Bij 1 kopje is er geen voordeel en meer dan 4 koppen is wel lekker, maar voegt niets meer toe.
Die 4 koppen drink je dan bij voorkeur voor de middag, kopjes na de middag hebben namelijk geen toegevoegde waarde, hebben de Amerikaanse onderzoekers ontdekt. 

Mooi, ik kan met een gerust hart blijven genieten van met leut!


Genderdiscussie beslecht?

Plaatje van Pixabay
 Ben je een mannetje of een vrouwtje? Of iets er tussenin? Misschien geen van beide? Of wil je het gewoon niet zeggen? Tja, die genderdiscussie. Voor mij is het duidelijk: je hebt XX- of XY-chromosomen. M of V. En dat is al duidelijk vanaf de bevruchting.

Dat vertaalt zich voor een deel in de lichaamsbouw, voor een deel ook door welke hormonen er later dominant zijn en dat is weer genetisch bepaald. En het vertaalt zich ook in psychische kenmerken. Over dit laatste hebben Cambridge-wetenschappers een opmerkelijke ontdekking gedaan. Het verschil in hersenstructuur ligt al voor de geboorte vast.

Gemiddeld genomen hebben jongens een groter hersenvolume, maar dat heeft nauwelijks betekenis voor hun latere ontwikkeling. Het verschil in structuur heeft grotere gevolgen. 

Jongetjes hebben meer witte stof in het brein, de meisjes bezitten meer grijze stof.
Grijze stof (bij meisjes) bestaat voornamelijk uit dendrieten en neurale cellichamen. Dit houdt verband met cognitie, waarneming, leren en spraak.
De witte stof van jongens is rijk aan axonen, langgerekte cellen die de delen van het brein verbinden.
Dit verschil zorgt ervoor dat jongens en meisjes verschillend reageren op prikkels uit de omgeving. En die omgevingsprikkels zorgen ervoor dat de verschillen tijdens de ontwikkeling verder uit elkaar lopen.

Let wel, deze verschillen zijn gemiddelden van de waarnemingen. Individueel zijn er natuurlijk verschillen in samenstelling. Zoals altijd is er in de natuur nooit een strakke scheiding, de verschillen vertonen een positie op een continuĆ¼m: een beetje meer van links en wat minder van rechts... Er zijn zelfs overlappingen mogelijk. In "gender-taal", bijvoorbeeld een jongen met vrouwelijke trekjes. Gender neutraal bestaat dus eigenlijk niet.

Voor de onderzoekers is deze bevinding vooral belangrijk omdat ze via deze weg mogelijk meer te leren over autisme.

Wil je het originele artikel lezen? https://bsd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13293-024-00657-5






zaterdag 4 januari 2025

Goede voornemens 2025?

 

Een oude gewoonte heeft je waarschijnlijk er ook al toe gebracht om voor 2025 plannen te maken en je voor te nemen bepaalde zaken op te pakken of anders te gaan doen. Waarom eigenlijk?
Waarschijnlijk streef je naar een leven dat meer in balans is, of wil je het jaar succesvoller afsluiten. Mooi, daar heb je dan nog 12 maanden de tijd voor.

Uit ervaring weten we ook, dat er van die goede voornemens doorgaans weinig terecht komt. Dat is jammer. Waarom je druk maken en het dan te laten schieten? Verspilde energie!

Het kan ook anders en het kost je eigenlijk heel weinig moeite. Geloof in jezelf en geloof in wat je wilt bereiken. Maar dan ook echt! Daarna laat je het los. Als je echt iets wilt, dan helpt je onderbewuste je dromen te verwezenlijken. 

Ik ga er vanuit dat toeval niet bestaat. Alles is een gevolg van een oorzaak. Ook al is voor ons die oorzaak niet altijd duidelijk. Oorzaak en gevolg. Zo ontwikkelde zich de geschiedenis. En zo zullen de gebeurtenissen van vandaag de werkelijkheid van morgen bepalen. Een gaande dat proces komt er altijd wel een extra duwtje die de koers steeds een beetje bijstelt. En voor jou geldt, dat jij, jouw onderbewuste, invloed heeft op het verloop van de geschiedenis - of van de ontwikkelingen van de toekomst. Alleen jij hebt invloed op je toekomst, ook als iemand anders je in een andere richting duwt: jij hebt het toegelaten, je kunt ook je eigen weg kiezen.

Hoe dit allemaal precies werkt kun je lezen in het boekje dat je met onderstaande link kunt downloaden:

https://bookboon.com/en/manage-je-eigen-succes-ebook 

donderdag 2 januari 2025

Steeds minder vliegende insecten

 Is het jou ook opgevallen dat er dit jaar amper nog vlinders, bijen en hommels rondvliegen? Weer zijn er soorten verdwenen of bedreigd.

Dat is best verontrustend, want veel van die insecten verrichten nuttige taken, zoals het bevruchten van gewassen. En dat is niet alleen belangrijk voor voedingsgewassen voor mensen en (boerderij)dieren, maar ook voor wilde planten. Dit laatste heeft vooral te maken met de onmisbare biodiversiteit. Verarmde biodiversiteit maakt het hele ecosysteem extra kwetsbaar, ook al gaat het om niet eetbare planten. Zelfs de achteruitgang van giftige planten is voor ons (als deel van het ecosysteem) een risico, want vaak leiden die gifstoffen tot middelen tegen ziekten of plagen.

Het ecosysteem is net een kaartenhuis. Er is weinig voor nodig om het in te laten storten. Hier boven ging het om de route van onderlinge afhankelijkheid  van insect - planten - dieren. Er zijn ook dieren die leven van insecten, zodat je in de huidige situatie ook een teruggang van vogels ziet. En ook een teruggang van dieren die weer van die vogels leven. Kortom door die rampzalige achteruitgang van de insectenwereld treedt er een verarming in de gehele lijn van ecosystemen op. 

Dit maakt de wereld een stuk saaier, en dat niet alleen, het kantelpunt waarop ook de menselijke culturen in gevaar komen, nadert snel. Mensen zijn slim en kunnen vaak technologie inzetten om gevaren af te wenden. Maar moeder natuur is sterker en als het erop aankomt zal de mens een bedreigde soort worden.
Zo gaat moeder natuur met plagen om.